Prostějov = oděvní tradice stále v nás

Prostějov, známý jako „oděvní město“, bylo nejvýznamnějších centrum výroby konfekce v Evropě již od 19. století. Tento oděvní průmysl výrazně formoval Arnošt Rolný (více zde).

Počátky oděvnictví v Prostějově

František Rolný založil v roce 1862 krejčovskou dílnu, která se brzy rozrostla a dodávala obleky až do Vídně. Po jeho smrti převzal vedení firmy syn Arnošt.

Arnošt Rolný a jeho inovace

Arnošt Rolný se inspiroval Tomášem Baťou a podle něj zavedl pásovou výrobu konfekce. Tento krok mu zvýšil produkci výroby a umožnil zaměstnávání nekvalifikovaných dělníků. Pro výchovu budoucích odborníků zřídil vlastní obchodní a krejčovskou školu, která v určité formě existuje dodnes.

 

 Košilové šaty, tak takové bychom si rády koupily i dnes!

Expanze a reklama

Pod vedením Arnošta se firma rychle rozrůstala, do roku 1929 zaměstnávala 600 dělníků a rozšířila svou působnost do Brna a Prahy. Do roku 1935 firma vybudovala síť 95 prodejen a expandovala do zahraničí, například do Maroka, Egypta, Hongkongu a Paraguaye.

Firma Rolný byla známá reklamními slogany jako „Obuv Baťa – oděvy Rolný“ a nabízela široký sortiment obleků v různých barevných odstínech a velikostech. Prodejny také nabízely úpravy oděvů na míru zákazníkům, tedy žádná dnešní novinka.

 Obrázek3

 Fotka OP Prostějov, nebo jak říkali místní "Malá Paříž"

Zánik a odkaz firmy Rolný

Ani ne tak druhá světová válka jako následné znárodnění přinesly firmě velice těžké časy. Rodina Arnošta Rolného byla perzekuována, ale naštěstí se jim podařilo emigroval do Švýcarska.

Po znárodnění prostějovských podniků vznikla společnost Oděvní průmysl Prostějov, která však v lednu 2022 skončila v konkurzu. Za své slávy OP Prostějov zaměstnávalo 4000 lidí, byl to obrovský oděvní kolos. Větší byl už jen v Rumunsku. Vyráběl kvanta černých, modrých nebo šedých obleků do SSSR a dalších zemí východního bloku. Žádná barevnost, avšak vysoká kvalita.

Po sametové revoluci odhodilo vedení OP rudé komunistické knížky jako horký brambor, postupně zničili celý podnik, ne však oděvní tradici, která je stále v nás.

Vypracovaný střihový systém, kvalitní zpracování, prostě oděvnictví, jak má vypadat.

I triko oversize musí mít správný střih, bohužel správné střihové siluety a velikosti dostávají čím dál tím více na frak dovozem z Indie, Bangladéže a dalších zemí třetího světa, kde nemají o tom, co je střih, ani páru.

Obrázek4 

 

Naše firma Kaja, výrobce značky Sladino, sídlí v Prostějově a s úctou a pokorou k této bohaté historii pokračuje v tradici. S důrazem na kvalitní střih a zpracování chceme dále reprezentovat oděvní město Prostějov a nabídnout moderním generacím špičkové výrobky.

Tradice oděvnictví v Prostějově žije dál a má co nabídnout i dnes.