UP CYCLING

Co to je UP CYCLING? 

Upcyklace je činnost, kdy přeměňujeme nepotřebný textilní výrobek v nový výrobek pro zlepšení hodnot životního prostředí. Je to protiklad downcyklace, která na rozdíl od upcyklace kvalitu výrobku snižuje. Tedy vytvoříme, dá se říci, lepší, dál použitelný výrobek.

Tím snižujeme odpad, touto činností si připadáme potřební a rozvíjíme naši kreativitu.

A naše idea - Jak naložit se starým textilem?

Všichni tento problém známe: všude se povalují zamotané kabely a je to tak nepříjemné! Proto je organizér skvělým nápadem pro třídění a ukládání kabelů.

Nastříháte nepoužívaný textil na proužky cca 8 x 20 cm, nejlépe netřepivý, např. fleece nebo plyš (deka, polštář SLADINO), připevníme druk pomocí plastového strojku v balení (možno zakoupit v každé galanterii) a máte ihned pořádek.

 

 

 

Tady je náš výtvor z kolekce LILY.

Další tipy na upcyklaci

Tašky a pytlíky na nákupy

Stará trička nebo košile lze snadno přeměnit na praktické tašky na nákupy. Stačí odstřihnout rukávy, sešít spodní část a máte ekologickou tašku, kterou můžete použít znovu a znovu.

Polštářky a dekorativní povlaky

Z nepoužívaných šátků, ubrusů nebo jiného textilu můžete vytvořit krásné povlaky na polštářky. Stačí je sešít do požadovaného tvaru a naplnit starými látkami nebo výplní.

Hračky pro domácí mazlíčky

Zbytky látek lze využít na výrobu jednoduchých hraček pro vaše domácí mazlíčky. Například proužky látky můžete svázat do uzlu a vytvořit tak provazovou hračku pro psa.

Květináče a obaly na květiny

Staré džíny nebo svetry lze přeměnit na stylové obaly na květináče. Stačí odstřihnout nohavici nebo rukáv, zašít jeden konec a máte originální obal na květináč.

Patchwork deky a přehozy

Z menších kousků různých látek můžete vytvořit krásné patchwork deky nebo přehozy. Tento tradiční způsob upcyklace nejenže využije zbytky textilu, ale také vytvoří jedinečný a osobitý doplněk do vašeho domova.